Alcoholvrije wijn is wijn die altijd in de smaak valt

Alcoholvrije wijn is wijn die altijd in de smaak valt

Wil je graag iets beters dan supermarktwijn? Maar heb je geen tijd om op zoek te gaan naar de pareltjes? Als je persoonlijke wijnadviseur zorgen wij voor een box met heerlijke wijnen.

Vinobox op tafel, met een fles sancerre en een gevuld glas er bij.

Vinobox Alcoholvrije Doos

€27.50 €35

Vinobox is wijn zoals wijn bedoeld is. Ook als je alcoholvrij drinkt.

Iets (alcoholvrij) te vieren? Deze Vinobox komt in een mooie doos met persoonlijke bericht voor de ontvanger. Ideaal als cadeau aan jezelf óf een ander.

Bestel nu

Alcoholvrije wijn

De laatste jaren is alcoholvrije wijn steeds meer in opmars. Met name in het afgelopen jaar is de vraag naar alcoholvrije wijn, en daarmee eigenlijk ook de vraag naar andere normaliter alcoholhoudende dranken, enorm gestegen. Hier speelt de markt goed op in. Restaurants en cafés, slijterijen en de betere supermarkten bieden een steeds ruimer assortiment aan en de kwaliteit van de wijn zelf gaat ook met sprongen vooruit. Dus ook wij doen ons best om voor jou de beste alcoholvrije wijnen te selecteren!

Bekijk het aanbod
Vinobox op tafel, met een fles sancerre en een gevuld glas er bij.
Vinobox op tafel, met een fles sancerre en een gevuld glas er bij.

Van druif tot wijn

Het maken van alcoholvrije wijn is een vrij complex proces. Allereerst moet er ‘gewone’ wijn gemaakt worden. In deze gewone wijn zit dus alcohol. Het is niet mogelijk om druiven te persen, daar sap van te maken en dit dan vervolgens alcoholvrije wijn te noemen. Sterker nog, de term alcoholvrije wijn is eigenlijk überhaupt een beetje misplaatst, omdat er altijd een klein beetje alcohol (zo’n 0,5%) in de wijn blijft zitten. Het sap uit de geperste druiven, de most, moet eerst vergist worden. Hierdoor komt er niet alleen de alcohol in de wijn, er komen ook smaken vrij zoals je die gewend bent in een wijn.

De smaak behouden

Deze typische smaken zijn onmogelijk om op een ander manier te creëren of na te bootsen. Om deze reden is het proces van het maken van alcoholvrije wijn, in het begin hetzelfde is als die van andere wijnen. Dit houdt dus in dat de alcohol op een bepaalde manier uit de wijn gehaald moet worden. Dit kan worden gedaan door twee verschillende technieken toe te passen. De eerste techniek heet vacuüm distillatie. Hierbij wordt de wijn vacuüm gezogen op kamertemperatuur. De alcohol verdampt hierbij. Een andere techniek heet membraan filtering. Hierbij wordt de alcohol met een speciale filter, een membraan, uit de wijn gefilterd.

Vinobox op tafel, met een fles sancerre en een gevuld glas er bij.

Gezond en verantwoord

Er zitten natuurlijk een hoop voordelen vast aan het drinken van alcoholvrije wijn wanneer het aankomt op je gezondheid. In de loop der jaren is men steeds gezonder en bewuster gaan leven. Zo is er bijvoorbeeld ook een groot scala aan mogelijkheden voor vegans en vegetariërs. Het lijkt een soort nieuwe trend te zijn om weloverwogen keuzes te maken over je gezondheid. Minder alcohol drinken, of zelfs alcohol helemaal uit je dieet bannen, passen hier goed in.

Ontdek onze wijnen

Alcoholvrije druif

Er is niet een bepaalde druif die het meest geschikt is voor het maken alcoholvrije wijn, al lijkt het zo dat Sauvignon Blanc, voor het maken van een witte wijn, een favoriet is. Maar toch, het proces waarbij de alcohol uit de wijn wordt onttrokken, heeft niets te maken met het soort druif en heeft daarmee geen specifieke soort druif nodig.

Vinobox op tafel, met een fles sancerre en een gevuld glas er bij.
Vinobox op tafel, met een fles sancerre en een gevuld glas er bij.

Wijnhuizen

Hoewel Europa voorheen vooraanstaand was in het produceren van alcoholvrije wijnen, is dat nu niet meer het geval. De vraag stijgt, dus daar spelen verschillende wijnhuizen op in. Nu wordt er over de hele wereld alcoholvrije wijn geproduceerd. Toch is het zo dat de meeste alcoholvrije wijnen uit landen met een wat kouder klimaat komen, zoals Duitsland.

In deze koudere landen groeien de druiven minder lang door dan in de wat warmere landen, waardoor er dus van nature minder suikers in de druif zitten. En als er minder suikers in de druif zitten, dan komt er minder alcohol vrij na het gistingsproces. Je zou dus kunnen zeggen dat het in de minder warme landen, iets gemakkelijker is om een alcoholvrije wijn te produceren.

Geen wijn?

Ondanks de vele voordelen die geen alcohol drinken met zich meebrengen, zal een ‘echte’ wijnliefhebber misschien niet zo gauw kiezen voor een alcoholvrije wijn. Alcohol geeft veel smaak aan een wijn en door het bijna geheel ontbreken daarvan, heeft het weglaten van alcohol dus een enorme invloed op de smaak van de wijn. Sommige wijndrinkers zullen het om die reden geen ‘echte’ wijn vinden. Dat is ergens begrijpelijk, maar toch biedt een alcoholvrije wijn voor veel mensen een uitkomst. De redenen waarom mensen geen alcohol willen of kunnen drinken, zijn uiteenlopend. Denk hierbij aan zwangere vrouwen, mensen die een bepaalde religie aanhangen maar ook mensen die medicatie moeten gebruiken waarbij niet gedronken mag worden.

Geef jij nou een feestje waar er zeker wel alcohol mag zijn, kijk dan ook even naar de Spaanse, Portugese en Griekse wijnen.

Vinobox op tafel, met een fles sancerre en een gevuld glas er bij.
Drie walnoten waarvan een geopend naar een glas rode wijn en een tros rode druiven

Het Vinobox wijnabonnement: Elke maand verrassende wijnen vanaf €29,95 per maand.

Altijd smaakvol én afgestemd op je voorkeuren.
  • Vanaf €29,95 / maand
  • Gratis thuisbezorgd
  • Altijd opzegbaar
Probeer nuGeef cadeau