Portugese wijn is wijn die altijd in de smaak valt

  • - Zorgvuldig samengestelde wijnen
  • - Gratis thuisbezorgd
  • - Valt altijd in de smaak

Portugese wijn in een notendop

Wanneer het aankomt op Portugese wijnen, denken veel mensen vrijwel direct aan port, de trots van Portugal. Wat veel mensen niet weten, is dat Portugal veel meer te bieden heeft dan alleen port.

Er groeien meer dan 250 soorten inheemse druiven. Deze druiven zijn dus nergens anders ter wereld te vinden. Geen wonder dus, als je soms naar een etiket van een fles wijn staart en geen idee hebt welke druiven er beschreven staan. 

Het Vinobox wijnabonnement: Elke maand verrassende wijnen vanaf €29,95 per maand.

Altijd smaakvol én afgestemd op je voorkeuren.

  • – Vanaf €29,95 / maand
  • – Gratis thuisbezorgd
  • – Altijd opzegbaar

Van druif tot wijn

Er is geen verschil in de manier waarop de Portugezen wijn maken ten opzichte van hoe wijnmakers in andere landen dat doen. Het hangt af van waar de wijn vandaan komt en van welke rank de druif komt. En dat bepaalt vervolgens de rang van de wijn. Er is dus geen verschil hoe de druif in wijn omgetoverd wordt, maar de wijnen zelf hebben elk een ander aanzien en een andere populariteit. Ook zijn de druiven natuurlijk uniek voor Portugal en hebben ze een unieke smaak die typisch is voor Zuid-Europa.

De Portugese norm

Hoewel we in veel andere landen waar wijn wordt geproduceerd, eigenlijk gewend zijn dat iedereen zijn of haar eigen smaak en voorkeur heeft, hanteren de Portugezen een heel andere manier van wat wel of niet goed is. Over smaak valt hier zeker wel te twisten. Er is in Portugal een duidelijk systeem wanneer gaat over het niveau van wijnen. Een commissie, Comissão Vitivinícola Regional (CVR), beslist in welke categorie de wijn behoort. Het systeem dat Portugal hanteert, is eigenlijk vrij gemakkelijk: je hoeft enkel te weten waar de wijn vandaan komt, en dan weet je vrij snel wat de kwaliteit of rang van de wijn is. Er zijn hierin vier categorieën: DOC, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa. De wijnen worden gecontroleerd op de de druif zelf, waar de druif is aangeplant, de vinificatietechnieken, het alcoholpercentage, de opbrengst per hectare en hoe lang en op welke manier de wijn is opgeslagen.

DOC wijnen

Ten eerste is er de DOC, de Denominação de Origem Controlada. In heel Portugal kun je slechts twaalf DOC-gebieden vinden en er zijn 31 DOC-gekwalificeerde wijnen. Enkel de beste druiven worden geselecteerd voor deze klasse en je zou daarmee kunnen zeggen dat een DOC de hoogste kwaliteit heeft. Uiteraard speelt de wijnmaker zelf hierin ook een grote rol. De wijn kan een DOC-zegel verdienen door een CVR. Deze commissie bepaalt of de wijn DOC-waardig is. Dit mag dan op de wijn komen te staan.

IPR wijnen

Naast de DOC-wijnen, zijn IPR-wijnen (Indicacão de Proveniência Regulamentada) van een hoge kwaliteit. IPR geeft aan dat de wijn komt uit een bepaalde regio komt. Voor IPR-wijnen gelden dezelfde regels als voor DOC-wijnen, maar toch heeft deze wijn een lagere status. Het is niet ongebruikelijk voor IPR-wijnmakers om te proberen ‘hogerop’ te komen en een DOC-wijn te produceren. Waar IPR-wijnen uitsluitend uit bepaalde regio’s mogen komen, gelden deze voorschriften niet voor de Vinho Regional. De Vinho Regional, ook bekend als IGP,  komt uit veertien regionale wijngebieden verspreid over heel Portugal.

Vinho de Mesa

Tot slot is er de Vinho de Mesa. Dit vertaalt letterlijk naar tafelwijn. Deze wijn heeft minder strenge eisen en hoeft hiermee aan minder criteria te voldoen. Het is een lekkere wijn, maar met minder aanzien en het komt ook niet uit een specifieke regio. Sommige wijndrinkers zullen zeggen dat de Vino de Mesa lijkt op de Vinho Regional.

Een wijnreis door Portugal

Natuurlijk is naast de rangorde, het interessante om Portugal als land te bekijken en te zien welke druif het meest op welke gebieden verbouwd wordt. De mooiste en belangrijkste streken zetten we voor je op een rijtje.

Allereerst te beginnen met de Vinho Verde. Deze streek ligt in het noorden van Portugal, waar het over het algemeen iets kouder is. Een Vinho Verde is een jonge wijn, wat inhoudt dat het vol frisse smaken zit, met mooie zuren. Door de kou, groeien de druiven minder lang door, waardoor er minder natuurlijke suikers aanwezig zijn. De meeste Vinho Verdes worden met de Alvarinho druif gemaakt.

Oost-Portugal

Ook Douro, in het noordoosten van Portugal is een belangrijk wijngebied. De meest gebruikte druivensoorten die je hier zult tegenkomen zijn Touriga Nacional en Touriga Franca voor rode wijnen. Daarnaast Malvasia en Rabigato voor witte wijnen. Hier worden vooral DOC-wijnen geproduceerd, wat aangeeft dat de kwaliteit van deze wijnen van een hoog niveau is. Deze wijnen hebben over het algemeen een vrij stevig en kruidig karakter.

Wanneer we naar het zuiden van de streek Douro gaan, komen we aan in de wijnstreek Dão. Ook hier wordt DOC-wijn geproduceerd. Ook Bairrada is een gebied dat ligt in het noorden van Portugal. De bodem bevat veel klei, waardoor wijnen krachtig en vol van smaak zijn. In Bairrada wordt voornamelijk rode wijn gemaakt met als belangrijkste druif de Baga. De witte wijnen die worden gemaakt, hebben een mineralige smaak.

West-Portugal

In het wijngebied Minho, in het meest noordwestelijke puntje van Portugal, worden mooie, wederom DOC-wijnen, geproduceerd. Het klimaat, veel regen en lage temperaturen, zorgen voor frisse wijnen met fijne zuren, vergelijkbaar met wijnen uit Vinho Verde.

Wanneer we verder  naar het zuiden gaan, komen we aan in Alentejo. Deze regio staat bekend om zowel heerlijke witte én rode wijnen en heeft vijf DOC-gebieden. De wijnen uit deze regio zijn over het algemeen heerlijk fris en fruitig. De druiven die het meest gebruikt worden zijn Trincadeira, Aragonez (beter bekend als Tempranillo), Alicante Bouschet en Touriga Nacional. De witte wijnen worden veelal alleen van inheemse druiven gemaakt: Arinto, Fernão Pires en Antão Vaz.

Vinobox

Vinobox is wijn zoals wijn bedoeld is.

Ontvang de box in een prachtige cadeauverpakking én mooie doos. Ideaal als cadeau aan jezelf óf een ander. Wij bij Vinobox proberen een zo persoonlijk mogelijk cadeau samen te stellen voor jou en je vrienden!

FAQ

Heb je vragen?

De meeste antwoorden vind je tussen de veelgestelde vragen.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Abonnement

Hoe werkt een Vinobox membership?

Je Vinobox membership is flexibel en vrijblijvend. Jij bepaalt hoe vaak en hoe lang je de Vinobox van ons ontvangt. Bij je inschrijving kies je voor 3 of 6 flessen, de samenstelling van je box, de complexiteit en smaakstijl van de wijnen. Later kun je dit nog altijd wijzigen. Even geen Vinobox? Je membership kun je op elk moment pauzeren.

Wat houdt een Vinobox membership in?

Met je Vinobox membership krijg je maandelijks een pakket goede wijnen toegestuurd. Je kunt kiezen uit 3 of 6 flessen. Als je de ontvangen wijnen vervolgens beoordeelt kunnen we de Vinobox steeds beter op je smaak aanpassen. De Vinobox is maandelijks aan te passen, te pauzeren en stop te zetten. Ben je Vinobox member, dan kun je wijnen met korting nabestellen.

Hoe kan ik mijn membership pauzeren of opzeggen?

Je kunt je membership op elk moment pauzeren of stopzetten via je online account. Log in op je account, ga naar ‘mijn account’ en klik op de knop ‘account pauzeren’ of ‘account opzeggen’. Het pauzeren van je account is voor onbepaalde tijd.

Hoe vaak wordt de Vinobox bezorgd?

De Vinobox wordt iedere maand bezorgd. Liever een ander bezorgschema? Neem contact met ons op, dan kiezen we het voor jou geschikte bezorgschema.

Wanneer wordt de Vinobox bezorgd?

Je eerste bestelling wordt op werkdagen binnen 48 uur verzonden. De volgende Vinobox ontvang je een maand later, rond dezelfde datum.

Kan ik ook eenmalig wijn bestellen?

Je kunt natuurlijk ook eenmalig een Vinobox bestellen. Zodra je je Vinobox hebt ontvangen kun je direct je membership stopzetten. Dan ontvang je maar één keer een Vinobox.

Is het mogelijk om mijn voorkeuren door te geven?

Graag zelfs! Je kunt aangeven hoe je Vinobox moet worden samengesteld (rood, wit, rosé of een combinatie) en welke smaakstijl bij je past. Op basis van deze wensen stellen wij een Vinobox voor je samen. Wanneer je de ontvangen wijnen beoordeelt in je account, kunnen wij steeds beter rekening houden met je smaakvoorkeur.

Betalingen

Zijn er nog extra kosten aan verbonden, zoals bezorgkosten?

Er zijn geen verborgen kosten zoals BTW of administratiekosten. Bezorging is gratis!

Wanneer vindt de betaling plaats?

De eerste betaling vindt plaats op het moment dat je je eerste bestelling doet. De betalingen voor de volgende boxen worden automatisch afgeschreven in de week dat jij je Vinobox ontvangt.

Cadeau

Hoe kan ik een Vinobox cadeau doen?

Je kunt bij ons een cadeau-Vinobox bestellen. Hierbij kun je een kaartje met een persoonlijke tekst toevoegen dat we op een kaartje printen. Je kiest de complexiteit van de Vinobox, het aantal flessen en hoeveel bezorgingen je cadeau wilt doen. De bezorgingen stoppen automatisch en je zit niet vast aan een abonnement.

Kan ik een persoonlijke boodschap doorgeven?

Jazeker! Na het samenstellen van je Vinobox kun je bij het invoeren van het bezorgadres een persoonlijke boodschap achterlaten. Hierna kun je kiezen voor een bepaalde bezorgdatum: zo weet je zeker dat je verrassing op tijd komt!

Kan ik kiezen voor een bepaalde bezorgdatum?

Na het invullen van het bezorgadres en een persoonlijke boodschap voor de ontvanger kun je een bezorgdatum kiezen: zo weet je zeker dat je verrassing op tijd komt!

Mijn account

Hoe kan ik mijn Vinobox wijzigen?

Je kunt alle aspecten van je Vinobox makkelijk aanpassen in je eigen account. Via “Inloggen” in het menu kom hier eenvoudig terecht.

Hoe kan ik mijn wijnen beoordelen?

Door in te loggen in je account en te klikken op ‘mijn wijnen’, kun je de door jou ontvangen wijnen beoordelen. Hoe meer wijnen je beoordeelt, hoe beter wij je Vinobox op jouw smaak kunnen afstemmen.

Kan ik mijn Vinobox (eenmalig) op een ander adres laten bezorgen?

Jazeker! Het beste kun je hiervoor contact opnemen met onze klantenservice: ze helpen je graag! Via vinobox.nl/contact kun je ons op allerlei manieren bereiken.

Bezorging

Wanneer wordt de Vinobox bezorgd?

Je eerste bestelling wordt op werkdagen binnen 48 uur verzonden. De volgende Vinobox ontvang je een maand later, rond dezelfde datum.

Hoe verloopt de bezorging?

De Vinobox wordt verstuurd via Flespakket.nl. Deze organisatie is gespecialiseerd in het versturen van, je raadt het al: flessen. Ze zijn onderdeel van PostNL. Je ontvangt de dag voor de levering op het opgegeven e-mailadres een track-&-trace-mail zodra de Vinobox in hun uitleverproces zit.

Ik was niet thuis. En nu?

Geen probleem. Flespakket zal nog een keer proberen de Vinobox bij je af te leveren. Ook kun je in de track-&-trace-mail een wijziging van het bezorgadres doorgeven.

Overig

Hoe kan ik contact met jullie opnemen?

Je kunt contact met ons opnemen door gebruik te maken van de chatfunctie op onze website, een e-mail te sturen naar info@vinobox.nl, door te bellen naar 0521 – 51 88 80 of een Whatsapp te sturen naar 06 39 58 40 77. We zijn elke werkdag van 9.00 tot 19.00 uur bereikbaar. Neemt er even niemand op, spreek dan de voicemail in, dan bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

Hoe werkt de gepersonaliseerde Vinobox?

Bij je bestelling geef je een bepaalde smaakvoorkeur op. Op basis hiervan stellen wij een Vinobox voor je samen. Wanneer jij je wijnen beoordeelt in je online account, kan je persoonlijke wijncurator steeds beter wijnen uitzoeken die aansluiten op je smaak. Benieuwd? Probeer het!

Kan ik wijnen nabestellen?

Ja hoor, in onze shop kun je wijnen nabestellen. Een extra voordeel als Vinobox member, is dat je hoge kortingen krijgt. De wijnen in de shop zijn wijnen die in de afgelopen maanden deel uitmaakten van de afgeleverde Vinoboxen. Omdat wij niet alles op voorraad hebben, is er soms een langere levertijd, maar in ruil daarvoor krijg je (bijna altijd) de laagste prijs van Nederland. Wanneer we de wijnen met je reeds geplande Vinobox kunnen meesturen, betaal je geen bezorgkosten.