Spaanse wijn is wijn die altijd in de smaak valt

  • - Zorgvuldig samengestelde wijnen
  • - Gratis thuisbezorgd
  • - Valt altijd in de smaak

Spaanse wijn in een notendop

Spaanse wijn, Vino, het is onlosmakelijk verbonden met de Spaanse cultuur. Denk je aan een bord paella, dan wil je daar een heerlijke Rioja bij drinken. Tijdens een borrel genieten van een plakje Serranoham? Een glas Verdejo is dan bijna niet weg te denken. Al duizenden jaren wordt er wijn gedronken in Spanje en het is bijna niet weg te denken uit het hedendaagse leven. Doordat het klimaat in Spanje niet overal gelijk is, tref je veel verschillende soorten wijnen aan. Van zeer droge wijnen, wijnen met een bubbel, tot zeer zoete wijnen: niks is te gek. Spanje heeft wereldwijd gezien het grootste aandeel in wijnbouwland. Toch is hun marktaandeel in de wijnwereld niet het grootst. Italië en Frankrijk gaan Spanje voor. Hun geografische ligging en het klimaat daar maakt het gemakkelijker om meer opbrengst te genereren. Desalniettemin is het produceren van wijn, naast de toeristische sector, een van de belangrijkste bronnen van inkomst voor het land.

Van druif tot wijn

Net zoals in Portugal is er geen verschil in de manier waarop de Spanjaarden wijn maken ten opzichte van hoe wijnmakers in andere landen dat doen. Het hangt af van waar de wijn vandaan komt en van welke rank de druif komt. Dat bepaalt vervolgens de rang van de wijn. Er is dus geen verschil hoe de druif in wijn omgetoverd wordt, maar de wijnen zelf hebben elk een ander aanzien en een andere populariteit.

Kwaliteitswijn

In tegenstelling tot veel andere landen, kan het etiket van een Spaanse fles je veel informatie geven over die wijn. Spanje kent verschillende kwaliteitscategorieën die je simpelweg kunt onderverdelen in twee groepen: kwaliteitswijn en tafelwijn.

De kwaliteitswijnen kun je onderverdelen in drie groepen: de DOC, de DO en de Vinos de Calidad con Indicación Geográfica.

Twee van deze gebieden, de beroemde Rioja en Priorat, hebben de hoogste DOC-status. DOC staat voor Vinos de Denominación de Origen Calificada. DO-wijnen, wat staat voor Vinos de Denominación de Origen, hebben iets minder aanzien dan de DOC-wijnen, maar kunnen wel een trede omhoog, dus promoveren naar de DOC-status. Dan is er binnen de groep kwaliteitswijnen nog de Vinos de Calidad con Indicación Geográfica. Ook deze wijn mag strikt uit een bepaald gebied komen.

Tafelwijn

Voor de Spaanse tafelwijnen gelden minder strenge eisen. Je kunt de tafelwijnen onderverdelen in twee groepen: Vinos de la Tierra, oftewel landwijnen. Deze wijnen hebben karakteristieke eigenschappen van die regio, bijvoorbeeld invloeden van een bepaalde grondsoort. Tot slot is er de Vino de Mesa, de categorie waarin alle overige wijnen vallen.

Denk hierbij niet dat het om ‘slechte’ wijnen gaat: er kunnen wijnen tussen zitten die gewoonweg hartstikke lekker zijn. Ze hoeven aan minder strenge regels te doen. Bovendien is iedereen vrij om zijn of haar eigen smaak te hebben of leren kennen.

Druiven en wijnstreken

Omdat Spanje, zoals eerder genoemd, veel verschillende soorten klimaten kent, biedt het land ook veel verschillende soorten wijnen. Er zijn veel wijngebieden te vinden in Spanje en de meest belangrijke en meest bekende zetten we voor je op een rijtje. Rioja, in het noorden van Spanje, is het bekendste gebied en heeft Spanje wereldwijd beroemd gemaakt. Voorheen ondergingen de wijnen bijna altijd houtrijping, maar de hedendaagse Rioja heeft niet altijd houtrijping gehad. Rioja bevat bijna altijd de de druif Tempranillo, soms gecombineerd met Garnacha en Graciano.

Verschillende gebieden

Ook blends met Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot komen steeds vaker voor. Wij verkopen de heerlijke Bodegas LAN Crianza Rio. Naast de Rioja, is Ruedo een zeer befaamd gebied. Dit gebied ligt in de provincie Castilla y León, in de buurt van de stad Valladolid. In dit gebied wordt vooral witte wijn gemaakt. De Verdejo druif is hier de belangrijkste, maar wordt ook wel gemixt met Viura en Sauvignon Blanc. Tot slot is er het gebied Ribera del Duero, in de buurt van Madrid. Hier wordt voornamelijk rode wijn geproduceerd. De meest gebruikte druif is de Tempranillo, soms geblend met Malbec of Merlot. Een niet eerder genoemde druif, maar die zeker niet gemist mag worden, is de Airen. Van deze druif wordt witte wijn gemaakt en wordt voornamelijk aangeplant in La Mancha. Het zijn frisse wijnen, met smaken als citrus en banaan. Airen heeft een dikke schil en kan daarom goed tegen het algemeen droge klimaat in Spanje.

Nog meer wijn?

Naast al het lekkers dat Spanje te bieden heeft, staat het ook bekend om twee andere dranken. De Spanjaarden zijn met recht de trotse bedenkers makers van Sangria. Er zijn geen specifieke regels voor het maken van Sangria. Elke wijnmaker, of familie aangezien dit vaak binnenshuis wordt gemaakt, heeft een andere stijl. De basis is wel hetzelfde: een rode wijn met citrusvruchten. Soms wordt het nog aangelengd met een fruitige likeur.  Ook sherry komt uit Spanje, met als meest bekende druif de Pedro Ximenez. Daarnaast wordt in Spanje Cava geproduceerd, een wijn met een bubbel. Het wordt ook wel de Spaanse Champagne genoemd, wat de Fransen misschien minder prettig vinden. Cava wordt met name in het gebied Penedes gemaakt. Cava bestaat altijd uit een blend van drie druiven: Xarello, Macabeo en Parellada. Ben jij nou niet overtuigd om een Spaanse wijn te bestellen, kijk dan ook zeker even naar de Griekse- en Portugese wijnen!

Het Vinobox wijnabonnement: Elke maand verrassende wijnen vanaf €29,95 per maand.

Altijd smaakvol én afgestemd op je voorkeuren.

  • – Vanaf €29,95 / maand
  • – Gratis thuisbezorgd
  • – Altijd opzegbaar

FAQ

Heb je vragen?

De meeste antwoorden vind je tussen de veelgestelde vragen.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Abonnement

Hoe werkt een Vinobox membership?

Je Vinobox membership is flexibel en vrijblijvend. Jij bepaalt hoe vaak en hoe lang je de Vinobox van ons ontvangt. Bij je inschrijving kies je voor 3 of 6 flessen, de samenstelling van je box, de complexiteit en smaakstijl van de wijnen. Later kun je dit nog altijd wijzigen. Even geen Vinobox? Je membership kun je op elk moment pauzeren.

Wat houdt een Vinobox membership in?

Met je Vinobox membership krijg je maandelijks een pakket goede wijnen toegestuurd. Je kunt kiezen uit 3 of 6 flessen. Als je de ontvangen wijnen vervolgens beoordeelt kunnen we de Vinobox steeds beter op je smaak aanpassen. De Vinobox is maandelijks aan te passen, te pauzeren en stop te zetten. Ben je Vinobox member, dan kun je wijnen met korting nabestellen.

Hoe kan ik mijn membership pauzeren of opzeggen?

Je kunt je membership op elk moment pauzeren of stopzetten via je online account. Log in op je account, ga naar ‘mijn account’ en klik op de knop ‘account pauzeren’ of ‘account opzeggen’. Het pauzeren van je account is voor onbepaalde tijd.

Hoe vaak wordt de Vinobox bezorgd?

De Vinobox wordt iedere maand bezorgd. Liever een ander bezorgschema? Neem contact met ons op, dan kiezen we het voor jou geschikte bezorgschema.

Wanneer wordt de Vinobox bezorgd?

Je eerste bestelling wordt op werkdagen binnen 48 uur verzonden. De volgende Vinobox ontvang je een maand later, rond dezelfde datum.

Kan ik ook eenmalig wijn bestellen?

Je kunt natuurlijk ook eenmalig een Vinobox bestellen. Zodra je je Vinobox hebt ontvangen kun je direct je membership stopzetten. Dan ontvang je maar één keer een Vinobox.

Is het mogelijk om mijn voorkeuren door te geven?

Graag zelfs! Je kunt aangeven hoe je Vinobox moet worden samengesteld (rood, wit, rosé of een combinatie) en welke smaakstijl bij je past. Op basis van deze wensen stellen wij een Vinobox voor je samen. Wanneer je de ontvangen wijnen beoordeelt in je account, kunnen wij steeds beter rekening houden met je smaakvoorkeur.

Betalingen

Zijn er nog extra kosten aan verbonden, zoals bezorgkosten?

Er zijn geen verborgen kosten zoals BTW of administratiekosten. Bezorging is gratis!

Wanneer vindt de betaling plaats?

De eerste betaling vindt plaats op het moment dat je je eerste bestelling doet. De betalingen voor de volgende boxen worden automatisch afgeschreven in de week dat jij je Vinobox ontvangt.

Cadeau

Hoe kan ik een Vinobox cadeau doen?

Je kunt bij ons een cadeau-Vinobox bestellen. Hierbij kun je een kaartje met een persoonlijke tekst toevoegen dat we op een kaartje printen. Je kiest de complexiteit van de Vinobox, het aantal flessen en hoeveel bezorgingen je cadeau wilt doen. De bezorgingen stoppen automatisch en je zit niet vast aan een abonnement.

Kan ik een persoonlijke boodschap doorgeven?

Jazeker! Na het samenstellen van je Vinobox kun je bij het invoeren van het bezorgadres een persoonlijke boodschap achterlaten. Hierna kun je kiezen voor een bepaalde bezorgdatum: zo weet je zeker dat je verrassing op tijd komt!

Kan ik kiezen voor een bepaalde bezorgdatum?

Na het invullen van het bezorgadres en een persoonlijke boodschap voor de ontvanger kun je een bezorgdatum kiezen: zo weet je zeker dat je verrassing op tijd komt!

Mijn account

Hoe kan ik mijn Vinobox wijzigen?

Je kunt alle aspecten van je Vinobox makkelijk aanpassen in je eigen account. Via “Inloggen” in het menu kom hier eenvoudig terecht.

Hoe kan ik mijn wijnen beoordelen?

Door in te loggen in je account en te klikken op ‘mijn wijnen’, kun je de door jou ontvangen wijnen beoordelen. Hoe meer wijnen je beoordeelt, hoe beter wij je Vinobox op jouw smaak kunnen afstemmen.

Kan ik mijn Vinobox (eenmalig) op een ander adres laten bezorgen?

Jazeker! Het beste kun je hiervoor contact opnemen met onze klantenservice: ze helpen je graag! Via vinobox.nl/contact kun je ons op allerlei manieren bereiken.

Bezorging

Wanneer wordt de Vinobox bezorgd?

Je eerste bestelling wordt op werkdagen binnen 48 uur verzonden. De volgende Vinobox ontvang je een maand later, rond dezelfde datum.

Hoe verloopt de bezorging?

De Vinobox wordt verstuurd via Flespakket.nl. Deze organisatie is gespecialiseerd in het versturen van, je raadt het al: flessen. Ze zijn onderdeel van PostNL. Je ontvangt de dag voor de levering op het opgegeven e-mailadres een track-&-trace-mail zodra de Vinobox in hun uitleverproces zit.

Ik was niet thuis. En nu?

Geen probleem. Flespakket zal nog een keer proberen de Vinobox bij je af te leveren. Ook kun je in de track-&-trace-mail een wijziging van het bezorgadres doorgeven.

Overig

Hoe kan ik contact met jullie opnemen?

Je kunt contact met ons opnemen door gebruik te maken van de chatfunctie op onze website, een e-mail te sturen naar info@vinobox.nl, door te bellen naar 0521 – 51 88 80 of een Whatsapp te sturen naar 06 39 58 40 77. We zijn elke werkdag van 9.00 tot 19.00 uur bereikbaar. Neemt er even niemand op, spreek dan de voicemail in, dan bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

Hoe werkt de gepersonaliseerde Vinobox?

Bij je bestelling geef je een bepaalde smaakvoorkeur op. Op basis hiervan stellen wij een Vinobox voor je samen. Wanneer jij je wijnen beoordeelt in je online account, kan je persoonlijke wijncurator steeds beter wijnen uitzoeken die aansluiten op je smaak. Benieuwd? Probeer het!

Kan ik wijnen nabestellen?

Ja hoor, in onze shop kun je wijnen nabestellen. Een extra voordeel als Vinobox member, is dat je hoge kortingen krijgt. De wijnen in de shop zijn wijnen die in de afgelopen maanden deel uitmaakten van de afgeleverde Vinoboxen. Omdat wij niet alles op voorraad hebben, is er soms een langere levertijd, maar in ruil daarvoor krijg je (bijna altijd) de laagste prijs van Nederland. Wanneer we de wijnen met je reeds geplande Vinobox kunnen meesturen, betaal je geen bezorgkosten.