Zoete witte wijn is wijn die altijd in de smaak valt

  • - Zorgvuldig samengestelde wijnen
  • - Gratis thuisbezorgd
  • - Valt altijd in de smaak

Zoete witte wijn in een notendop

Sommigen zullen zeggen dat zoete witte wijn enkel en alleen bestemd is voor de niet-ervaren wijndrinker. Anderen vinden de wat drogere wijnen gewoonweg echt niet lekker. Weer anderen zien zoete witte wijn meer als een dessertwijn. Hoe je het ook bekijkt: zoete witte wijn heeft een bepaald image.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat er ook een hoop écht lekkere zoete witte wijnen zijn. En dus niet de mierzoete wijnen waar veel mensen direct aan denken. Er zijn gangbare zoete witte wijnen, die voor iedereen bestemd zijn. Maar wat is zoete witte wijn nu eigenlijk? En hoe komt het aan zijn zoetje?

Het Vinobox wijnabonnement: Elke maand verrassende wijnen vanaf €29,95 per maand.

Altijd smaakvol én afgestemd op je voorkeuren.

  • – Vanaf €29,95 / maand
  • – Gratis thuisbezorgd
  • – Altijd opzegbaar

Van druif tot wijn

Dat zoete witte wijn zoeter is dan andere wijnen, komt om te beginnen door het feit dat er meer natuurlijke suikers in zoete witte wijn zitten. De druivensoorten die worden gebruikt voor deze wijnen, bevatten van zichzelf al meer suikers. Wanneer witte wijn gemaakt wordt, worden de druiven eerst geperst. Vervolgens worden de suikers die in dit sap zitten vergist en daarmee omgezet tot alcohol. Bij zoete witte wijnen, worden niet alle suikers vergist en blijven er dus restsuikers over. De gisting kan van nature stoppen. Dit is het geval wanneer druiven laat geoogst worden en door vele uren zon vol suikers zitten. Een andere manier waarop de gisting gestopt kan worden, is door de wijn op een lage temperatuur in een vat te bewaren, waardoor de restsuikers in de wijn blijven zitten.

Andere manieren

Ook kan een wijnmaker het gistingsproces stoppen door de gistcellen uit de wijn filteren. Ook dan blijven er meer suikers in de wijn en wordt hiermee bovendien het alcoholpercentage verlaagd. Tot slot is er een proces dat edele rotting heet. Dit klinkt niet zo aantrekkelijk, maar het geeft de wijn wel een heerlijk zoete smaak.

Bij edele rotting tast een schimmel de schil van de druif aan, waardoor er heel kleine gaatjes in de schil ontstaan. Er verdampt dan vocht uit de druif en het suikergehalte neemt dan toe.

De suikers in de druif zelf geven dus het zoetje, soms bijna honingachtig, dat je proeft. Hoe zoet de wijn is, wordt bepaald door het gistingsproces en daarmee de hoeveelheid restsuikers die de wijnmaker in de wijn achter wil laten.

Andere smaakbepalers

Niet alleen het gistingsproces en de druif zelf zorgen voor de smaak in de wijn. Ook het land van herkomst, de stijl van de wijnmaker, de regio en daarmee het soort grond hebben invloed op de smaak van wijn. Het gaat hierbij dus uiteraard niet alleen om de smaak van zoete witte wijnen. In landen met een kouder klimaat zul je bijvoorbeeld ook wijnen tegenkomen die wat frisser en meer peperige smaak hebben.

Denk hierbij aan de Oostenrijkse Grüner Veltliner. Daarnaast groeien de druiven in die gebieden vaak niet zo groot, dus ontstaan er minder suikers in de wijn. Ook dit is van invloed op de smaak. Denk maar eens aan wanneer je druiven eet.

Zoete druiven

Wanneer de tros bijna kaal geplukt is en de druiven bijna op zijn, dan blijven de kleinere druiven over. Die zijn wat zuurder van smaak dan de grotere, zoetere druiven. In landen met een warmer klimaat groeien druiven dus wat langer door, waardoor ze wat meer smaak krijgen.

Zelfs de vaten waarin de wijn gerijpt wordt, zijn van invloed. Hout en ook het soort hout, of juist RVS? Tot slot speelt ook het oogstmoment een rol: hoe later je oogst en hoe langer de druif heeft kunnen rijpen, hoe meer suikers en hoe zoeter de wijn.

Druiven

Er is een aantal bekende en populaire druiven om zoetere wijnen mee te maken. Eén van de bekendste druivenrassen, is Riesling. Riesling wordt voornamelijk aangeplant in Duitsland en Oostenrijk en heeft een smaak die doet denken aan abrikoos en honing. Ook Muscat wordt vaak ingezet om een zoetere smaak te creëren. Muscat bevat naast de smaak van abrikoos, ook perzik en sinaasappel. Daarnaast wordt Sauvignon Blanc gebruikt, een druif die meer citrussmaken heeft en doet denken aan groene appel. Soms zijn er ook bloemachtige smaken te ontdekken, denk hierbij aan de Nieuw-Zeelandse Marlborough. Verder is er Sémillon, een druif vol smaken als citroen en appel. Een Chenin Blanc wordt vaak gebruikt als dessertwijn. Chenin Blanc smaakt naar passievrucht, appel en peer. Tot slot is de Gewurztraminer populair om een mooie, zoete wijn te maken. Gewurztraminer smaakt naar lychee, grapefruit en honing.

Wijnstreken

Zoete witte wijn wordt over de hele wereld geproduceerd. Wel is er een aantal wijnstreken die bekend staan op de productie van zoete wijnen. De eerste is Monbazillac. Dit gebied ligt in Zuid-Frankrijk. Daarnaast staat de Rheingau in Duitsland bekend om de productie van zoete witte wijn. Ook in Sauternes en Barsac in Bordeaux, kun je zoetere wijnen aantreffen. Tot slot is er nog Tokaji, een klein stadje in Hongarije, maar een grote speler in deze markt.

Zoete witte wijn

Het blijft een grijs gebied… voor de één is een wijn al gauw te zoet, voor de ander juist niet. Het feit dat iedereen anders is en andere voorkeuren heeft, heeft misschien wel de meeste invloed op de smaak van de wijn. Over zoete witte wijn zijn zoals eerder al eerder gezegd, uiteenlopende meningen. De een drinkt het graag omdat drogere wijnen soms minder toegankelijk zijn. De ander vindt het al gauw te zoet. Maar hoe je het ook wendt of keert, over smaak valt niet te twisten. Ben je toe aan de volgende stap, kijk dan ook even naar de droge witte wijnen.

Vinobox

Vinobox is wijn zoals wijn bedoeld is.

Ontvang de box in een prachtige cadeauverpakking én mooie doos. Ideaal als cadeau aan jezelf óf een ander.

FAQ

Heb je vragen?

De meeste antwoorden vind je tussen de veelgestelde vragen.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Abonnement

Hoe werkt een Vinobox membership?

Je Vinobox membership is flexibel en vrijblijvend. Jij bepaalt hoe vaak en hoe lang je de Vinobox van ons ontvangt. Bij je inschrijving kies je voor 3 of 6 flessen, de samenstelling van je box, de complexiteit en smaakstijl van de wijnen. Later kun je dit nog altijd wijzigen. Even geen Vinobox? Je membership kun je op elk moment pauzeren.

Wat houdt een Vinobox membership in?

Met je Vinobox membership krijg je maandelijks een pakket goede wijnen toegestuurd. Je kunt kiezen uit 3 of 6 flessen. Als je de ontvangen wijnen vervolgens beoordeelt kunnen we de Vinobox steeds beter op je smaak aanpassen. De Vinobox is maandelijks aan te passen, te pauzeren en stop te zetten. Ben je Vinobox member, dan kun je wijnen met korting nabestellen.

Hoe kan ik mijn membership pauzeren of opzeggen?

Je kunt je membership op elk moment pauzeren of stopzetten via je online account. Log in op je account, ga naar ‘mijn account’ en klik op de knop ‘account pauzeren’ of ‘account opzeggen’. Het pauzeren van je account is voor onbepaalde tijd.

Hoe vaak wordt de Vinobox bezorgd?

De Vinobox wordt iedere maand bezorgd. Liever een ander bezorgschema? Neem contact met ons op, dan kiezen we het voor jou geschikte bezorgschema.

Wanneer wordt de Vinobox bezorgd?

Je eerste bestelling wordt op werkdagen binnen 48 uur verzonden. De volgende Vinobox ontvang je een maand later, rond dezelfde datum.

Kan ik ook eenmalig wijn bestellen?

Je kunt natuurlijk ook eenmalig een Vinobox bestellen. Zodra je je Vinobox hebt ontvangen kun je direct je membership stopzetten. Dan ontvang je maar één keer een Vinobox.

Is het mogelijk om mijn voorkeuren door te geven?

Graag zelfs! Je kunt aangeven hoe je Vinobox moet worden samengesteld (rood, wit, rosé of een combinatie) en welke smaakstijl bij je past. Op basis van deze wensen stellen wij een Vinobox voor je samen. Wanneer je de ontvangen wijnen beoordeelt in je account, kunnen wij steeds beter rekening houden met je smaakvoorkeur.

Betalingen

Zijn er nog extra kosten aan verbonden, zoals bezorgkosten?

Er zijn geen verborgen kosten zoals BTW of administratiekosten. Bezorging is gratis!

Wanneer vindt de betaling plaats?

De eerste betaling vindt plaats op het moment dat je je eerste bestelling doet. De betalingen voor de volgende boxen worden automatisch afgeschreven in de week dat jij je Vinobox ontvangt.

Cadeau

Hoe kan ik een Vinobox cadeau doen?

Je kunt bij ons een cadeau-Vinobox bestellen. Hierbij kun je een kaartje met een persoonlijke tekst toevoegen dat we op een kaartje printen. Je kiest de complexiteit van de Vinobox, het aantal flessen en hoeveel bezorgingen je cadeau wilt doen. De bezorgingen stoppen automatisch en je zit niet vast aan een abonnement.

Kan ik een persoonlijke boodschap doorgeven?

Jazeker! Na het samenstellen van je Vinobox kun je bij het invoeren van het bezorgadres een persoonlijke boodschap achterlaten. Hierna kun je kiezen voor een bepaalde bezorgdatum: zo weet je zeker dat je verrassing op tijd komt!

Kan ik kiezen voor een bepaalde bezorgdatum?

Na het invullen van het bezorgadres en een persoonlijke boodschap voor de ontvanger kun je een bezorgdatum kiezen: zo weet je zeker dat je verrassing op tijd komt!

Mijn account

Hoe kan ik mijn Vinobox wijzigen?

Je kunt alle aspecten van je Vinobox makkelijk aanpassen in je eigen account. Via “Inloggen” in het menu kom hier eenvoudig terecht.

Hoe kan ik mijn wijnen beoordelen?

Door in te loggen in je account en te klikken op ‘mijn wijnen’, kun je de door jou ontvangen wijnen beoordelen. Hoe meer wijnen je beoordeelt, hoe beter wij je Vinobox op jouw smaak kunnen afstemmen.

Kan ik mijn Vinobox (eenmalig) op een ander adres laten bezorgen?

Jazeker! Het beste kun je hiervoor contact opnemen met onze klantenservice: ze helpen je graag! Via vinobox.nl/contact kun je ons op allerlei manieren bereiken.

Bezorging

Wanneer wordt de Vinobox bezorgd?

Je eerste bestelling wordt op werkdagen binnen 48 uur verzonden. De volgende Vinobox ontvang je een maand later, rond dezelfde datum.

Hoe verloopt de bezorging?

De Vinobox wordt verstuurd via Flespakket.nl. Deze organisatie is gespecialiseerd in het versturen van, je raadt het al: flessen. Ze zijn onderdeel van PostNL. Je ontvangt de dag voor de levering op het opgegeven e-mailadres een track-&-trace-mail zodra de Vinobox in hun uitleverproces zit.

Ik was niet thuis. En nu?

Geen probleem. Flespakket zal nog een keer proberen de Vinobox bij je af te leveren. Ook kun je in de track-&-trace-mail een wijziging van het bezorgadres doorgeven.

Overig

Hoe kan ik contact met jullie opnemen?

Je kunt contact met ons opnemen door gebruik te maken van de chatfunctie op onze website, een e-mail te sturen naar info@vinobox.nl, door te bellen naar 0521 – 51 88 80 of een Whatsapp te sturen naar 06 39 58 40 77. We zijn elke werkdag van 9.00 tot 19.00 uur bereikbaar. Neemt er even niemand op, spreek dan de voicemail in, dan bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

Hoe werkt de gepersonaliseerde Vinobox?

Bij je bestelling geef je een bepaalde smaakvoorkeur op. Op basis hiervan stellen wij een Vinobox voor je samen. Wanneer jij je wijnen beoordeelt in je online account, kan je persoonlijke wijncurator steeds beter wijnen uitzoeken die aansluiten op je smaak. Benieuwd? Probeer het!

Kan ik wijnen nabestellen?

Ja hoor, in onze shop kun je wijnen nabestellen. Een extra voordeel als Vinobox member, is dat je hoge kortingen krijgt. De wijnen in de shop zijn wijnen die in de afgelopen maanden deel uitmaakten van de afgeleverde Vinoboxen. Omdat wij niet alles op voorraad hebben, is er soms een langere levertijd, maar in ruil daarvoor krijg je (bijna altijd) de laagste prijs van Nederland. Wanneer we de wijnen met je reeds geplande Vinobox kunnen meesturen, betaal je geen bezorgkosten.